Jak ujawnić ukryte pliki w systemie Windows

Aby zapobiec usuwaniu lub modyfikowaniu plików, których tak naprawdę nie powinieneś zmieniać bez odpowiedniej wiedzy, system Windows domyślnie ukrył te pliki. Przeciętny użytkownik nie zna różnicy, przynajmniej dopóki nie pojawi się problem.

Co się stanie, gdy będziesz potrzebować dostępu do tych plików?

Niezależnie od tego, czy próbujesz rozwiązać problem z systemem Windows, czy po prostu potrzebujesz edytować lub usunąć jeden z tych ukrytych plików, dostęp do nich jest zaskakująco łatwy, gdy zajdzie taka potrzeba. Proces przeglądania ukrytych plików w systemie Windows będzie zależeć od używanego systemu operacyjnego. Porozmawiajmy o krokach dla każdego systemu.



Jeśli używasz systemu Windows 7, 8 lub 10:

  1. Przejdź do panelu sterowania i kliknij Wygląd i personalizacja. ** Alternatywnie, jeśli używasz systemu Windows 8 lub 10, możesz po prostu wpisać Folder w polu wyszukiwania na pasku zadań i wybrać Pokaż ukryte pliki i foldery. Następnie przejdź do kroku 3. **
  2. Kliknij opcję Eksplorator plików lub Opcje folderów
  3. Przejdź do zakładki Widok
  4. W Ustawieniach zaawansowanych poszukaj ukrytych plików i folderów
  5. Wybierz opcję Pokaż ukryte pliki, foldery i dyski
  6. Kliknij OK


Wskazówka: Możesz przetestować aktualizację preferencji, przeszukując dysk C: w poszukiwaniu folderu o nazwie ProgramData. Jeśli się pojawi, twoje ukryte pliki są widoczne, a jeśli nie, są ukryte.





Jeśli używasz systemu Windows Vista:

  1. Kliknij Start i otwórz Panel sterowania
  2. Przejdź do Wygląd i personalizacja i kliknij Opcje folderów
  3. Przejdź do zakładki Widok
  4. W Ustawieniach zaawansowanych poszukaj ukrytych plików i folderów
  5. Wybierz opcję Pokaż ukryte pliki, foldery i dyski
  6. Kliknij Zastosuj, a następnie OK

Wskazówka: Możesz przetestować aktualizację preferencji, przeszukując dysk C: w poszukiwaniu folderu o nazwie ProgramData. Jeśli się pojawi, twoje ukryte pliki są widoczne, a jeśli nie, są ukryte.



Jeśli używasz systemu Windows XP:

  1. W menu Start kliknij Mój komputer
  2. Kliknij menu Narzędzia i wybierz Opcje folderów
  3. Przejdź do zakładki Widok
  4. W Ustawieniach zaawansowanych poszukaj ukrytych plików i folderów
  5. Wybierz opcję Pokaż ukryte pliki, foldery i dyski
  6. Kliknij Zastosuj, a następnie OK

Wskazówka: Możesz przetestować aktualizację preferencji, otwierając dysk C: i sprawdzając, czy istnieje wiele folderów zaczynających się od $ NtUninstallKB. Jeśli tak, to twoje ukryte pliki są widoczne, a jeśli nie, są ukryte.



Co jeśli chcę ponownie ukryć ukryte pliki?

Jeśli w dowolnym momencie chcesz ponownie ukryć pliki, po prostu wykonaj te same kroki powyżej dla danego systemu operacyjnego i po prostu wybierz opcję przeciwną do Ukryj ukryte pliki, foldery i dyski.



Co jeśli chcę ukryć jeden z moich plików?

> Ukrywanie dowolnego pliku lub folderu jest jeszcze prostszym procesem. Po prostu kliknij prawym przyciskiem myszy plik lub folder i wybierz Właściwości. Następnie możesz włączyć lub wyłączyć atrybut Ukryty. W systemach Windows 8 i 10 możesz nawet użyć przycisku Ukryj wybrane elementy na wstążce, aby proces ten był jeszcze szybszy.




Twój iPhone został zablokowany z powodu wykrycia nielegalnej działalności

Co z chronionymi plikami systemu operacyjnego?

Niektóre pliki ukryte przez system Windows mają dodatkową warstwę ochrony. Pliki te pozostaną ukryte, nawet jeśli wykonasz powyższe kroki, aby wyświetlić ukryte pliki i foldery. Przed ujawnieniem tych plików należy pamiętać, że wprowadzanie w nich zmian lub usuwanie może spowodować poważne uszkodzenie systemu operacyjnego.





Jeśli masz pewność, że wiesz, co robisz, i musisz przejrzeć te wysoce chronione pliki, istnieje na to sposób. Po prostu wykonaj te same czynności, co wymienione powyżej, z tym wyjątkiem, że zamiast szukać opcji Pokaż ukryte pliki, musisz zlokalizować opcję Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego i ją wyłączyć.

> W tym celu zostanie wyświetlone ostrzeżenie i konieczne będzie kliknięcie przycisku Tak, aby kontynuować. Następnie możesz kliknąć OK, aby zapisać ustawienia. Oczywiście zawsze możesz wykonać te same kroki, aby ponownie włączyć to ustawienie (i powinieneś), gdy nie potrzebujesz już dostępu do tych plików.